Biti žena i biti zaposlena

Bez autora
Mar 11 2012

Od ukupnoga broja nezaposlenih koji je trenutačno iznad 340 tisuća, žena je više od 180 tisuća. Najduže su na zavodu žene iznad 40 godina starosti. Većina njih na ponovno zaposlenje čeka duže od tri godine, no mnoge na Zavodu dočekaju i prijevremenu mirovinu. U traženju posla susreću se s brojnim predsrasudama, a najčešća je ona da su jednostavno - prestare. Starije žene, majke s malom djecom, trudnice, teže nalaze posao. Uz to, uglavnom su manje vrednovane od kolega ili su žrtve raznih oblika diskriminacije i uzemiravanja. Pokazuju to najnovija istraživanja sindikata i pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova. Radnice se na tužbe rijetko odlučuju, u strahu od otkaza ili premješataja na drugo radno mjesto. Tomu u prilog govori činjenica da se trenutačno na našim sudovima vodi svega 30-ak ovakovih sporova.

Biti žena i biti zaposlenaOd ukupnoga broja nezaposlenih koji je trenutačno iznad 340 tisuća, žena je više od 180 tisuća. Najduže su na zavodu žene iznad 40 godina starosti.

Većina njih na ponovno zaposlenje čeka duže od tri godine, no mnoge na Zavodu dočekaju i prijevremenu mirovinu. U traženju posla susreću se s brojnim predsrasudama, a najčešća je ona da su jednostavno - prestare.

Starije žene, majke s malom djecom, trudnice, teže nalaze posao. Uz to, uglavnom su manje vrednovane od kolega ili su žrtve raznih oblika diskriminacije i uzemiravanja. Pokazuju to najnovija istraživanja sindikata i pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova. Radnice se na tužbe rijetko odlučuju, u strahu od otkaza ili premješataja na drugo radno mjesto. Tomu u prilog govori činjenica da se trenutačno na našim sudovima vodi svega 30-ak ovakovih sporova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik